Primele 84 de femei din Bucuresti-Ilfov, dintr-un total de 437 vizat la nivel national de proiect, incep cursurile de ingrijiri persoane varstnice la domiciliu prin „Scoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile” (S.A.F.I.R.). Proiectul, implementat de Asociatia React, ofera sansa formarii profesionale si a obtinerii unui loc de munca femeilor vulnerabile social.
Initiativa raspunde unei nevoi crescande de specialisti in domeniul ingrijirilor la domiciliu corelata cu tendinta de imbatranire a populatiei, resimtita atat la nivel national, cat si la nivel global. ONU estimeaza ca numarul celor cu varsta de peste 60 de ani se va dubla pana in anul 2050 (World Population Prospects: The 2012 Revision). Odata cu imbatranirea populatiei si cresterea duratei de viata, tot mai multi pensionari apeleaza la servicii de asistenta sociala, fiind nevoie de un numar tot mai ridicat de ingrijitori la domiciliu.
Ultimul recensamant din 2011 situeaza fenomenul de imbatranire a populatiei la nivel national ca fiind una dintre cele mai importante concluzii ale studiului demografic. Conform Eurostat (Projected old-age dependency ratio), Romania va ajunge in 2060 pe locul doi in topul tarilor cu populatia cea mai imbatranita. Astfel, in 2060, 64,77% dintre romani vor avea varste de 65 de ani si peste.
In primul trimestrul al anului 2014, numarul pensionarilor din Romania insuma peste 5.300.000 de persoane. Dintre acestia, conform Institutului National de Statistica, peste 1.400.000 de romani au varsta peste 75 de ani dintre care se apreciaza ca 1.000.000 au nevoie de ingrijiri la domiciliu si atentie sporita. Cu toate acestea, conform studiului Bancii Mondiale din iunie 2014 (Viata lunga, activa si in forta), numarul de specialisti in domeniu nu se ridica la mai mult de 14.600 de persoane.
Cursurile de calificare au inceput in Bucuresti – Ilfov si vor debuta in perioada urmatoare in celelalte doua regiuni vizate de proiect, Centru si Sud Vest Oltenia. Femeile aflate in cautarea unui loc de munca, cu domiciliul in mediul urban, din judetele Alba, Brasov, Bucuresti, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Ilfov, Mehedinti, Mures, Olt, Sibiu si Valcea, se pot inscrie in proiect pana la completarea celor 437 de locuri disponibile.
Formarea profesionala va include atat notiuni teoretice, cat si activitati practice si ofera o specializare de actualitate pe piata muncii. Diplomele obtinute sunt recunoscute de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. De asemenea, cursantele vor acumula si notiuni concrete de utilizare a calculatorului si a internetului, cunostinte esentiale pentru integrarea pe piata muncii. Femeile interesate sa dezvolte o afacere in domeniu vor avea oportunitatea sa urmeze suplimentar cursuri gratuite si acreditate de competente antreprenoriale. (A.D.).